Popis
Červená čočka je druhem čočky, která se prodává slupky zbavená a která je uvnitř spíše než červená oranžová.
Červená čočka je bohatým zdrojem železa, selenu, fosforu, zinku, vitamínu B6.
Obsahuje vlákninu, která povzbuzuje činnost střev a pomáhá proti zácpě.
Škroby obsažené v luštěninách se (díky obsahu vlákniny) pomalu vstřebávají a umožňují tak rovnoměrné uvolňování glukózy do krve.
To je důležité zejména pro diabetiky, ale nejenom pro ně.
Červená čočka v kuchyni… Červená čočka se na rozdíl od hnědé, nemusí namáčet a přesto je rychle uvařená.
Při tepelné úpravě ale ztrácí svou načervenalou barvu a je spíše oranžová.
Velmi rychle se rozvaří, což není na škodu.
Pokud vám ale tento vzhled vadí, čočku jednoduše rozmixujte.
V Asii se červená čočka často vaří s kari kořením nebo s kurkumou, která zachovává její červenou barvu.
Zvláštní je, že chutná spíše jako hrách.
Z červené čočky můžete uvařit polévku i kaši jako hlavní chod.
Spolu s rozmixovanými jáhly z ní lze připravit zdravou pomazánku.
Dobrá je i s těstovinami, s pohankou nebo jako zahušťovadlo do gulášů.
Lze ji použít i jako přílohu k masu či vejci.
Pokud rádi experimentujete, zkuste kombinaci červené čočky a bulguru – speciálně upravené tvrdé pšenice, kterou připravíte na způsob rizota.
Dětem chutná červená čočka na sladko – se smetanou a rozmixovaným banánem.
Muži si zase libují v červené čočce s chilli papričkami, česnekem, cibulí a rajským protlakem.
Zajímavě chutná i rýžovo-čočkový salát s brokolicí.
Čočka červená půlená.