Popis
Quinoa bílá je přirozeně přirozeně bezlepková pseudoobilovina,
která je velmi lehce stravitelná a snadná na přípravu.
V dnešní době se stala trendem zdravé výživy a měla by být součástí vyváženého jídelníčku každé domácnosti.
GRIZLY Quinoa bílá 1000 g
Vlastnosti a výhody: Quinoa neboli merlík čilský je pseudoobilovina, která je přirozeně bezlepková. Pochází z Jižní Ameriky, kde ji starověcí Aztékové a Inkové považovali za posvátnou a za „matku zrn“. V dnešní době se stala trendem zdravé výživy a měla by být součástí vyváženého jídelníčku každé domácnosti. Obsahuje veliké množství bílkoviny a vlákniny, vyvážené množství aminokyselin, a také širokou škálu vitamínů a minerálů (A, B, C, hořčík, vápník, železo, fosfor, mangan, měď, zinek). Vhodná na spalování tuků a výborná na trávení.
Použití: Hodí se do spousty typů pokrmů, používá se jako příloha i jako součást hlavního jídla. Dá se kombinovat se zeleninou, masem, ale také se sušeným ovocem (švestky, meruňky, brusinky) nebo oříšky (mandle, kešu, para ořechy) a semínky (lněné, chia, slunečnicové). Výborně chutná také s luštěninami, kde společně tvoří nutričně velmi výživnou kombinaci. Ještě lepší chuti dosáhneme, pokud namísto čisté vody použijeme při vaření například zeleninový nebo kuřecí vývar, ale také bylinky, cibuli a česnek.
Způsob přípravy: Před vařením doporučujeme dobře propláchnout nejlépe v sítku tak, abychom zabránili nahořklé chuti. Na jeden hrnek potřebujeme přibližně dvojnásobné množství vody, avšak získáme téměř trojnásobné množství quinoy. Vaříme jako rýži, dokud se voda neodpaří, asi 15 – 20 minut.
- Administrativní zařazení: Obiloviny a výrobky z nich
- Složení: Quinoa bílá 100 %
- Země původu: Peru, Bolívie, Španělsko
- Skladování: Uchovejte v suchu a chladu
Výživové údaje na 100 g Energetická hodnota: 1541 kJ / 368 kcal Tuky: 5,1 g z toho nasycené mastné kyseliny: 0,7 g Sacharidy: 64,2 g z toho cukry: 0 g Bílkoviny: 14,1 g Sůl: 0,012 g 1000 g