Popis
Čočka červená je velmi oblíbeným druhem čočky,
nepůsobí nadýmavě a její příprava na rozdíl od jiných luštěnin je velice rychlá.
Loupaná má světle oranžovou barvu a nasládlou chuť.
GRIZLY Čočka červená loupaná půlená 1000 g
Vlastnosti a výhody: Čočka jedlá je křovinatá jednoletá rostlina z čeledi bobovitých.
Pěstuje se v pěti barevných druzích (červená, černá, hnědá, zelená a žlutá) v oblastech Středomoří a Střední Asii.
Čočka červená je zdrojem kyseliny listové, železa, fosforu, zinku, vitamínu B6 a vlákniny.
Je ze všech druhů čočky nejlépe stravitelná při zachování vysokého obsahu bílkovin, a proto se hodí i pro malé děti a kojící maminky. Vláknina v ní obsažená pomáhá regulovat funkci střev, a tak je vhodnou prevencí proti zácpě.
Čočka obsahuje ze všech luštěnin nejvíce železa, které podporuje krevní oběh a prospívá srdci.
Použití: Snadné a rychlá příprava. Není potřeba ji před vařením namáčet, stačí pouze propláchnout. Vaří se také krátce asi 15 – 20 minut. Pozor, má tendenci se rozpadat a měnit barvu na žlutou, solíme až po uvaření. Obvykle se používá do polévek a pikantních předkrmů, pomazánek nebo jako kašovitá příloha. Skvěle chutná v kombinaci s obilovinami, například s rýží nebo quinoou. Je nedílnou součástí známého Indického dhálu, ale i dalších zajímavých pochoutek. Díky obsahu bílkovin, minerálních látek a vitaminů každé jídlo, do kterého červenou čočku přidáte, velmi zhodnotíte.
- Administrativní zařazení: Luštěnina.
- Složení: Čočka červená loupaná půlená 100 %.
- Země původu: Rusko, Kanada, Česká republika, Ukrajina.
- Skladování: Skladujte v temném, chladném a suchém místě.Může obsahovat stopy lepku.
Výživové údaje na 100 g Energetická hodnota: 1 545 kJ / 342 kcal Tuky: 0,8 g z toho nasycené mastné kyseliny: 0,1 g Sacharidy: 59 g z toho cukry: 4,1 g Bílkoviny: 23 g Sůl: 0,01 g 1000 g