Popis
Cizrna neboli hrách římský je oblíbená surovina na přípravu hummusu,
ale i celé řady dalších pochoutek.
Má oříškovou vůni a jemnou texturu.
Obsahuje nejvyšší množství fosforu, hořčíku a vápníku ze všech luštěnin.
GRIZLY Cizrna Kabuli 1000 g
Vlastnosti a výhody: Kabuli cizrna je prémiové kvality, má větší plody, hladkou slupku, výbornou oříškovou chuť a příjemnou texturu. Pěstuje se ve středomoří, jižní Evropě, severní Africe, jižní Americe a na indickém subkontinentu. Její název pochází z oblasti v Afghánistánu (Kábul). Cizrna je plná důležitých živn, především bílkoviny, a sacharidů, ale také vlákniny. Obsahuje železo, fosfor, vápník, hořčík, mangan, zinek a vitamíny skupiny B, C a A. Navíc fosforu, hořčíku a vápníku má nejvíce ze všech luštěnin (hrách, čočka, fazole, sójové boby).Vysoký obsah vlákniny pomáhá regulovat funkci střev, zmíněné minerální látky se zase podílí se na tvorbě a udržování struktury a pevnosti kostí.
Použití: Cizrna se skvěle hodí do salátů, polévek, ale i jako hlavní chod. Před vařením je potřeba ji alespoň na 8 hodin namočit. Doporučujeme vodu slít a ještě cizrnu propláchnout. Vařte alespoň hodinu, někdy i déle v závislosti na druhu a velikosti. Nejoblíbenější pochoutkou poslední doby je hummus z cizrny.
- Administrativní zařazení: Luštěnina.
- Složení: Cizrna Kabuli 100 %.
- Země původu: Rusko, Argentina, Česká republika, Ukrajina.
- Skladování: Skladujte na temném, chladném a suchém místě.
- Balení: Znovuuzavíratelný PP obal nebo vakuováno v PP obalu (během přepravy může dojít k rozvakuování, které neovlivní kvalitu).
Výživové údaje na 100 g Energetická hodnota: 1 413 kJ / 336 kcal Tuky: 5,7 g z toho nasycené mastné kyseliny: 1 g Sacharidy: 43 g z toho cukry: 3,6 g Vláknina: 17,0 g Bílkoviny: 20,0 g Sůl: 0,09 g 1000 g